Η ανακαίνιση μιας κατοικίας, αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Πόσο μάλλον όταν επιχειρείται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, χωρίς την βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Οι χιλιάδες λεπτομέρειες που εμπεριέχονται σε μια ανακαίνιση, σε συνδυασμό με το σύντομο χρονικό διάστημα που αυτές πρέπει να εκτελεστούν, μπορεί να οδηγήσουν πολύ εύκολα σε μια χαοτική κατάσταση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται ο ειδικός, ο οποίος με την εμπειρία και τις γνώσεις του θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Επειδή λοιπόν «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται» το κυριότερο σε μία ανακαίνιση είναι η οργάνωση.
Σε πρώτη φάση λοιπόν, θα πρέπει να καταγραφούν οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η ανακαίνιση όπως επίσης και οι χώροι τους οποίους αυτή αφορά. Συνήθως, μια ανακαίνιση ξεκινάει από την ανάγκη επανασχεδιασμού ενός χώρου, ώστε να μπορεί να ικανοποιεί νέες απαιτήσεις. Έτσι, εφόσον δεν μιλάμε για ριζική ανακαίνιση, τέσσερις είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν:
- Ανακαίνιση κουζίνας
- Ανακαίνιση μπάνιου
- Ανακαίνιση υπνοδωματίου
- Προσθήκη νέων χώρων σε υπάρχουσα κατοικία
Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να καταγραφούν οι επιθυμίες των ιδιοκτητών, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ώστε να βρεθούν οι πιο κατάλληλες και συμφέρουσες λύσεις. Είναι γεγονός, πως στις περισσότερες ανακαινίσεις, λόγω αλλαγής των επιθυμιών των ιδιοκτητών κατά τη διάρκεια των εργασιών, έχουμε υπέρβαση του αρχικά εκτιμώμενου προϋπολογισμού. Εδώ ακριβώς φαίνεται η δουλειά του κάθε επαγγελματία, στο κατά πόσο έχει καταφέρει εκ των προτέρων να αποκρυπτογραφήσει τις επιθυμίες των ενδιαφερομένων, ώστε οι αλλαγές που θα γίνουν κατά την διάρκεια των εργασιών να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.
Αφού, λοιπόν, έχουν καταγραφεί οι επιθυμίες των ιδιοκτητών, χρειάζεται να μπουν προτεραιότητες στην εκτέλεση των εργασιών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το μπάτζετ είναι περιορισμένο. Βέβαια, καλό είναι όταν αποφασίζεται μια ανακαίνιση να ολοκληρώνεται χωρίς να μένουν εκκρεμότητες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εκτιμηθεί τι μπορεί να περιμένει και τι όχι. Για παράδειγμα ένα μπάνιο ή μια κουζίνα αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα σε σχέση με μια αλλαγή επίπλων.
Τέλος, απαραίτητος, είναι και ο προϋπολογισμός του κόστους της ανακαίνισης, το οποίο μπορεί να επιμεριστεί σε τρείς κατηγορίες. Το κόστος σχεδιασμού, εργασιών και αγοράς υλικών. Ωστόσο, επειδή, συχνά πυκνά, το κόστος μιας ανακαίνισης ξεφεύγει, ένας τρόπος να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση είναι να προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 20-30% επί του συνολικού προϋπολογισμού, το οποίο και θα αφορά αστάθμητους παράγοντες που δεν είχαν υπολογιστεί στο αρχικό κόστος. Παραδείγματος χάριν, κατά την κατεδάφιση, μπορούν να εμφανιστούν κάποια προβλήματα τα οποία να απαιτούν εργασίες, οι οποίες δεν είχαν προβλεφτεί στον αρχικό προϋπολογισμό.
Πάνω κάτω, αυτά είναι τα κυριότερα σημεία τα οποία, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προσεχθούν, ώστε να οργανωθεί σωστά μια ανακαίνιση. Βέβαια, επειδή πάντοτε υπάρχει η ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, μην είστε ποτέ σίγουροι ότι όλα θα εξελιχθούν όπως τα έχετε οργανώσει. Να είστε βέβαιοι όμως, ότι θα αποφύγετε πολλές κακοτοπιές και κατά πάσα πιθανότητα η ανακαίνισή σας θα γίνει οικονομικότερα και γρηγορότερα.